Parhaat vinkit perusteelliseen siivoukseen

Joulu ja muut pyhät ovat oiva hetki siivota koti perusteellisesti. Ei ole mikään sattuma, että lähes jokainen suomalainen tekee kotiinsa joulusiivouksen. Kuka nyt ei haluaisi, että koti olisi puhdas ja järjestyksessä ennen joulun juhlintaa? Kun koti on tip-top, voi myös joulun juhlimiseen rentoutua, eikä heti jouluaterian jälkeen tarvitse olla moppaamassa lattioita. Älä jätä siivousta viime tippaan, vaan hoida se alta pois muutama päivä ennen pyhiä. Tässä muutama kullanarvoinen vinkki, joiden avulla suursiivous onnistuu leikiten.

Tee selkeä suunnitelma ja työnjako

Siivouksessa suunnittelu on kaiken a ja o – hoida siivous tietyssä järjestyksessä, jotta se sujuu mahdollisimman nopeasti. Reilun pelin nimissä tulisi myös koko perheen osallistua joulusiivoukseen. Jos teini muuten luistaa siivouksesta, anna hänelle joku helpompi homma – pölyjen pyyhkiminen tai olohuoneen kirjahyllyjen järjestely. Tiimityö on tärkeää. Jos mies hoitaa imuroinnit, tule perässä lattioita mopaten.

Hyvät ja oikeanlaiset työkalut helpottavat siivousta

Älä tuhlaa aikaa huonoihin välineisiin. Voi tuntua hieman hupaisalta, että siivouskin on välineurheilu, mutta niin totisesti on. Robotti-imuri on hyvä apuri, joka tekee elämästä helpompaa. Se hoitaa imuroinnin samalla, kun itse voi keskittyä muuhun. Kannattaa muistaa hyvät, tarkoitukseen sopivat pesuaineet sekä välineet, kuten mikrokuituliinat sekä juuriharja saunan ja kylpyhuoneen pesuun. Jokaista pintaa ei kannata pestä samalla aineella – kylppärin pesuun tarvitaan jykevämmät aineet kuin olohuoneen lattiaan. Jos pesuaineena kuitenkin on kloriitti, kannattaa sitä käyttää varoen.

Älä aliarvioi hyvän soittolistan vaikutusta

Siivous ei kuulu kaikkien lempihommiin, ja se on totisesti aivan normaalia. Mekään emme hihku innosta silloin, kun suursiivous pitäisi tehdä! Siksi on hyvä laittaa soimaan hyvä soittolista tai CD-levy, jota kuuntelemalla siivous käy kuin leikiten. Kuunnellessa voi jopa ottaa muutaman tanssiaskeleen. Mallia voi ottaa vaikkapa Queenin I Want to Break Free -musiikkivideosta – kyseinen kappale käy hyvin myös siivousmusiikiksi!

Muista kunnon eväät

Suursiivous käy urheilusta, siksi pitää siivouksessa muistaa myös hyvät eväät. Muuten voi kesken suorituksen alkaa huikoa, ja sekös taas haittaisi siivoamista! Valmistele jotain hyvää syötävää, jota on helppo napostella siivouksen ohessa. Leipä hyvillä täytteillä, jugurttia ja marjoja tai vaikkapa pipareita ja suklaakonvehteja, jos kyseessä on joulusiivous. Älä unohda nesteytystäkään, jota ilman suoritusta voi olla vaikea saada loppuun asti. Vesipullo, mehulasi tai glögikuppi on hyvä pitää saatavilla läpi siivouksen.

Palkinto siivouksen jälkeen

Jotta siivousurakka tuntuisi helpommalta, on hyvä muistaa antaa itselle joku palkinto siivouksen päätteeksi. Korkkaa pullo skumppaa, rojahda sohvalle ja avaa televisio. Television katsomisen sijaan toinen hyvä idea on kolikkopelien pyöräyttely joko puhelimella tai läppärillä – yhtä rentouttavaa puuhaa on vaikea keksiä! Monet nettikasinot tarjoavat lisäksi jouluaiheisia slotteja, jotka sopivat hyvin myös joulunodotukseen. Mitä sitten ikinä päätitkin siivouksen jälkeen tehdä, muista nostaa jalat sohvalle ja ottaa rennosti – olet sen ansainnut!

Vastaa