Pohjois-Amerikan markkinat ja online lotto

Lottoarvonnat iskivät kultaa Pohjois-Amerikassa.

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet online pelaamisen huippukasvun vuosia. Foresight Factoryn laskelmien mukaan maailmanlaajuisesti 77,4% kuluttajista on ostanut 2019/20 online ja jopa 64% älypuhelimella kuukausittain.

USA:ssa sama tutklimus kertoi älypuhelinten käytön nousseen 31% – > 57% vuosien 2015 ja 2019 välissä, mutta vaikka monet perinteiset tuotteet ovatkin löytäneet väylän online maailmaan, perinteinen lottoarvonta ei ole vielä lunastanut täysin mahdollisuuksiaan.

PricewaterhouseCoopers on laskenut että online vedonlyönti ja pelaaminen on esimerkiksi Englannissa kaksinverroin yleisempää kuin lottoaminen, mutta Espanjassa pelataan jo 20 kertaa enemmän muita online rahapelejä ja Italiassa peräti 40 kertaisesti verrattuna lottopeleihin.

Suurin yksittäinen selittävä syy on siinä, että monissa maissa lottopelit ovat yhä valtion peliyhtiön monopolin alla ja lainsäädäntö estää lottolipukkeiden myynnin netissä(!). Tähän taasen on syynä maista löytyvä iso kioski/myyntipaikkaverkosto, joka tekee töitä sen eteen, ettei lottoarpojen myynti siirtyisi nettiin.

Menneen vuoden korona toi kuitenkin moniin maihin ituja uudesta toimintamallista, joka mahdollistaisi lottolappujen myynnin netissä, aivan kuten Suomessa on ollut jo vuosia, esimerkkejä syntyii vuoden aikana usealla alueella USA:ssa iLottelun kautta, joka nosti liikevaihtoaan vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana pelkästään jo 47%! Uusia asiakkaita vastaavasti tuli online lottoon New Hampshiressä 58% lisää ja ensikertalaisten pelitilille tallettajien määrä kasvoi 110%:lla!!!

Mikä sitten auttaa loton siirtymisessä online maailmaan? Näissä paikoissa, missä hommat ovat lähteneet myyntimäärissä pystysuoraan ylöspäin, on mukana ollut myös toimiva mobiilipeliversio. Esimerkiksi Digital Lottery Solution kertoo, että mobiilikäyttäjiä on 60% kaikista pelaajista.

Mutta mobiilipelaamisessa on yksi ongelma se, että esimerkiksi Google on estänyt 10 maassa rahapelisovellusten lataamisen Google Appstoresta, mikä tarkoittaa että pelaajien pitää löytää peli operaattoreiden omilta sivuilta.

Kaiken tämän perusteella voidaan ajatella, että näin 2021 ja tulevien parin vuoden aikana tullaan näkemään isoja muutoksia myös maailmanlaajuisesti loton pelaamisessa, kun pelaaminen vääjäämättä siirtyy entistä enemmän nettiin ja mobiiliin.

Vastaa