Nettikasinoista ja pelaamisesta

Vaikka monissa Euroopan maissa puhutaan paljon pelaamisesta, aivan kuten Suomessakin, on suuri osa puheesta poliittista. Sillä rahapelit ovat aihe, jolla helposti saa itselleen mediatilaa maassa kuin maassa, on sitten kyse Suomen tai esimerkiksi Saksan tai Englannin sisäpolitiikasta.

Ylläoleva kuva kuitenkin näyttää vuoden 2019 tilanteen Euroopan rahapelimarkkinoista. Se kertoo, että ns. regulated eli se virallinen rahapelimarkkina on selkeästi voitolla siihen ns. ohipelaamiseen verrattuna, mistä mm. Suomessa jopa vouhkataan ja sen niskoille laitetaan se tosiasia, että Suomen oma monopoli ei ole tuottanut niin hyvin enää kuin se pari vuotta aiemmin teki. Tosiasia on, että Euroopassa vain reilut 20 % pelaamista menee ohi virallisten kansallisten lisenssioperaattoreiden, joten ehkä Suomenkin kannattaisi parantaa oma järjestelmäänsä, sillä suuri osa Suomesta ulkomaille pelatuista euroista suuntautuu operaattoreille, joilla on jo valmiiksi usean maan lisenssit, joten näiden liittäminen mahdolliseen suomalaiseen lisenssijärjestelmään ei olisi heille vaikeata, toisi lisää tuloja valtiolle ja vähentäisi entisestään sitä ohipelaamista.

Miksi sitten päätöksenteko on niin vaikeata?

Suomessa taustalla on vuosikymmenten aikana rakentunut tukirahaverkosto, jonka rakenteiden purkaminen on käytännössä sisäpoliittinen itsemurha, eikä mikään tule muuttumaan, jollei joku korkeampi taho, kuten EU, tekisi jotain. Suomen viranomaiset ovatkin tekemässä rahapelienhallintaan uutta lakia, joka tuntuu pelaajista ja rahapelioperaattoreista jo rakenteellisesti vialliselta, ja se pohjautuu moneen väärään olettamukseen, liittyen juuri tähän voimakkaiden etujärjestöjen verkoston voimaan päätöksenteossa.

Suomen kumma tilanne

Suomessa on Euroopan viimeinen (EU-alue) valtiollinen rahapelimonopoli. Nykyinen hallitus on lähtenyt tiukentamaan nykyistä järjestelmää, alustaen kaiken tällä:

Hallitusohjelman mukaan rahapelihaittojen hillitsemiseksi rahapelipolitiikalla turvataan Veikkaus Oy:n kanavointikykyinen yksinoikeus ja Veikkaus Oy:n toimintaedellytykset nopeasti muuttuneessa toimintaympäristössä. Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että rahapelihaittoja torjutaan tehokkaasti ja että rahapelipelaamista ohjataan lailliseen, vastuulliseen ja valvottuun pelitarjontaan.

Hallitusohjelman lähtökohtana on yksinoikeusjärjestelmän säilyttäminen ja rahapelihaittojen tehokas torjuminen yksinoikeusjärjestelmässä. Asetetun hankkeen tavoitteena on ollut selvittää, miten arpajaislainsäädäntöä voidaan kehittää rahapelihaittojen ehkäisyn edelleen tehostamiseksi, eikä lisenssijärjestelmään siirtymistä ole hallitusohjelman ja hankkeen tavoitteen johdosta ollut tarpeen selvittää.

https://intermin.fi/poliisiasiat/rahapelit/ukk-arpajaislaki

Näin siis Suomessa….

Vastaa