Nykypukeutumiskoodit kasinolle ja ravintolaan

Lohjalla on ravintolapalvelut muuttuneet viimeisten vuosien aikana aina tasaisesti. Nykyään tarjolla on keskustan pääravintolatarjonta ja lukuisten kuntakeskusten omat ravintolat, joten tarjontaa kyllä on, mutta minkälaista? Esimerkiksi keskustasta löytyy korkeatasoinen olutbaari, pari yökerhoa ja pubia mutta varsinaista aikuisten yökerhoa ei Lohjalla ole ollut vuosiin, eikä taida olla kysyntääkään sellaisen perustamiselle. Mutta miten on pukeutuminen ravintolaan lähtiessä muuttunut, entä jos lähtee Helsingin yöhön ja kasinolle?

Ennen ravintoloiden portieerit eli portsarit olivat tarkkana eivätkä päästäneet ravintolaan sisälle, jos miehen pukeutuminen oli vähänkään poikkeava tai ei sopinut poken silmiin. Kasinolle taas vaadittiin vähintään jonkin luokan puku, eikä lenkkareissa ollut mitään asiaa mihinkään ravintolaan – pubiin enintään.

Pukeutuskoodit murtuvat

Pukeutumiseen liittyvät koodit ovat vanhemmille suomalaisille tuttuja ihan työelämästäkin, sillä 2000-luvun alkupuolelle asti isoissa firmoissa miesten piti pukeutua toimistossa pukuun, kauluspaitaan ja kravattiin ja vain perjantaina oli ns. Casual Friday, eli pukeutumiskoodissa joustettiin. Mutta mentäessä sitten nykyäänkin Helsingin tai monen muun kaupungin kasinolle, pitää miehillä yleensä olla suorat housut, kunnon kengät ja pikkutakki. Monella kasinolla onkin asiakkaita varten lainatakkeja, jotta asiakkaat täyttävät minimivaatimuksen ja pääset pelaamaan. Onneksi kasinopelien ystäville on nykyään tarjolla netin monet nettikasinot, jotka nykyään tarjoavat jopa suomenkieliset pelit ja tarjoilut, joten sekään ei ole enää ongelma. Kotona voi myöskin pelailla aivan siinä asussa missä tuntuu hyvältä. Halutessaan voi tietenkin kotonakin pukeutua pukuun ja pelata vaikka kasinoiden livekasinopelejä, jolloin saattaa päästä oikeasi siihen tunnelmaan, mikä oikeilla kivijalkakasinoillakin on.

Miten sitten pukukoodi murtui? Miehet ainakin vähitellen jättivät kravattia pois puvun ohesta ja puku muuttui ensin pikkutakiksi ja suoriksi housuiksi. Vähitellen suorien housujen tilalle alkoi tulla myös siistejä farkkuja ja lopulta puku saattoi vaihtua farkuiksi, paidaksi ja pikkutakiksi – kuitenkin yhä siisti kokonaisuus, mutta ei enää pukupakkoja. Monet isojenkin yritysten johtajistoon kuuluvat alkoivat jopa kulkea puvuissa ja t-paidoissa, joissa saattoi lukea jotain. Pukeutumiskoodeja on kuitenkin yhtä vielä olemassa, mutta tilaisuudesta riippuen niihin suhtaudutaan eri lailla kuin ennen, väärään pukeutumista saatetaan paheksua, mutta se ei välttämättä enää ole este sisäänpääsylle. Esimerkiksi joskus aiemmin et voinut kuvitellakaan pääseväsi pubiin shortseissa tai ravintolaan t-paidassa – nykyään, mikä ettei?

Mitä sääntöjä ravintoloiden ovilla vielä on

Yhä vieläkään et välttämättä pääse ravintolaan lenkkareissa, ei väliä kuinka hintavat ne ovat. Tai jos sinulla on verkkarit, niin niissäkään et ravintolaan pääse. Selkeätä on, että ravintoloiden ovilla olevilla ovimiehillä eli portsareilla on valta toteuttaa ravintolan asettamaa linjaa. Parasta tietenkin olisi, että ravintola on sopinut selkeän linjan vaatetuksen suhteen, jotta jokainen ovella tietää miten menetellä, eikä tee oman pään mukaan. Erilaisissa ravintoloissa voi kuitenkin olla suuretkin erot siinä, millä vaatteilla pääsee sisälle. Eroja voi olla myös arki-illan ja perjantai-illan välillä eli niinä iltoina, kun ravintola täyttyy, ei aivan työvaatteissa välttämättä sisälle pääsee, vaikka arkena samoissa vaatteissa oluella onkin voinut käydä.

Kaikki eivät välttämättä edes ymmärrä miksi ovella katsotaan asiakkaan kenkiä, ravintolassa nimittäin aika usein hajoaa laseja lattialle ja vaikka jäljet siivottaisiin nopeasti muodostaa tämä riskin sellaisille henkilöille, jotka ovat päässeet sisälle kengissä, joissa on pehmeä pohja.

Mitä kaivataan?

Lahdessa suoritettiin vähän aikaa sitten kysely, että minkälaista ravintolaa kaivataan ja selkeä aikuisten ravintola-asiakkaiden vastaus oli yökerho, joka vaatii asiakkailta siistin pukeutumisen. Eli vanhan ajan yökerho. Vanhan ajan yökerhon avaaminen vain vaatii sekä resursseja henkilökuntaan, hyvän sijainnit ja toimivan ravintolasalin – kuka tahansa ei pysty sellaista avaamaan ja esimerkiksi Lohjalla voisi ongelmaksi tulla asiakkaiden vähyys – tai ainakin ravintolan markkinointi pitäisi osua alusta alkaen kohdalleen ja koko palvelun olisi toimittava alusta alkaen sovitun mukaisesti.

Vastaa